Паметта за саможертвата на българите  от отрядите “Христо Ботев и

...
Паметта за саможертвата на българите  от отрядите “Христо Ботев и
Коментари Харесай

Нинова от Литаково: Историята ни учи никога повече да не допускаме фашизъм

Паметта за саможертвата на българите  от отрядите “Христо Ботев ” и “Васил Левски и  на английските офицери майор Томпсън и сержант Монро е жива. Тя ни завещава освен идеала им за независимост и правдивост, само че и завета народите в никакъв случай повече да на позволяват фашизъм. Това, че през днешния ден сме тук демонстрира, че когато приказваме за героите на България - никой не е пропуснат и нищо не е забравено. В Българска социалистическа партия имаме памет.
Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова на поклонението пред паметта на героите в местността “Рупата ” над село Литаково, Община Ботевград през днешния ден.

За паметната гала дойдоха и представители на посолството на Англия у нас. Подп. Матю Уилсън и Саймън Кусев, Корнелия Нинова, националният представител от “БСП за България ” Иван Ченчев, социалисти от Ботевград, антифашисти, кметът на Литаково Пешо Младенов, ръководителят на Общински съвет на Българска социалистическа партия в Ботевград Николина Цолова, означиха 80-та годишнина от разстрела на майор Томпсън и българските антифашисти.

На 10 юни 1944 година  жандармерия извежда от  читалището в Литаково  група задържани партизани и  ятаци. Сред тях е и англичанинът майор Франк Томпсън. Той  е  офицер от Управлението за специфични интервенции на английската войска. Идва в България на 24 януари 1944 година, с цел да управлява втората задача за доставяне на антифашистката опозиция с британско оръжие посредством самолети.

Без съд и присъда на 10 юни го прострелват в местността Рупата.  Заедно с него - сержант Ник Монро, ятаците Христо Гурбов от Ботевград и Лазар Стоянов от Скравена, както и още партизани от отрядите “Христо Ботев ” и “Васил Левски ”.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР